Bed & Breakfast Gerlachus

Omgeving

Houthem-Sint Gerlach ligt in het mooie Geuldal van Zuid-Limburg. In deze omgeving wordt volop gewandeld en gefietst. Houthem herbergt een aantal bijzondere monumenten zoals Chateau Sint Gerlach, de Gerlachuskerk en de Ronald McDonald Kindervallei van de kunstenaar/architect Hundertwasser. Naast oude hoeven zijn er ook overblijfselen van de oude mergelwinning te vinden en fraaie natuurgebieden.

Valkenburg ligt op 5 minuten verwijderd (trein/auto of 10 minuutjes met de fiets). Valkenburg is van oudsher een toeristisch centrum en heeft het oudste VVV-kantoor van het hele land, opgericht in 1885. Het huidige stationsgebouw van Station Valkenburg is het oudste nog in gebruik zijnde stationsgebouw van Nederland en stamt uit 1853. Vandaag de dag biedt Valkenburg een grote variëteit aan bezienswaardigheden en activiteiten (zie daarvoor onze ‘links’).

Maastricht, op 10 minuten afstand met trein of auto is een absolute aanrader. Niet alleen strijdt Maastricht met Nijmegen om de eer van ‘oudste stad’, Maastricht is ook de 2e monumentenstad van Nederland. In de straten zijn nog steeds sporen te vinden van Maastricht als Romeinse vesting, religieus centrum, garnizoensstad en als vroege industriestad. Bijzonder zijn de Basiliek van Sint Servaas, de Onze Lieve Vrouwekerk, het Vrijthof. Daarbij zijn er gedurende het jaar hele bijzondere evenementen in Maastricht waaronder de Tefaf, het Preuvenemint en uiteraard de eigen Carnavalsviering. Zie ook de “links”.

Aken ligt dichtbij het drielandenpunt Duitsland, Nederland en België. Deze keizerstad heeft een rijke geschiedenis die niet om de aanwezigheid van de grootmacht Karel de Grote heen kan. In de nauwe Middeleeuwse steegjes, die ontspringen aan de impostante Aachener Dom en het prachtige stadhuis, voelt het soms alsof de tijd er jarenlang heeft stilgestaan. Aken is onmiskenbaar verbonden aan het bronwater dat hier ontspringt, getuige de vele fonteinen en monumenten door de stad. Ontdek de eeuwenoude badtraditie in de Carolus Thermen, ontdek kleine bijzondere winkeltjes in de Altstadt of verwonder je over de boeiende geschiedenis in één van de musea.

Luik is de grootste toeristische stad van Wallonië en bezit talloze te ontdekken rijkdommen. De Maas die de stad van zuid naar noord doorkruist, de steile, beboste heuvels die haar omringen en haar opvallende reliëf die veel originele perspectieven opleveren, en haar typische wijken verlenen de stad Luik bijzonder veel charme.
Een sterk aanwezige folklore die de joviale, feestlustige bewoners in ere houden, levendige wijken en talrijke restaurants zorgen ervoor dat Luik absoluut een halte moet vormen tijdens elk bezoek aan België. En dan hebben we nog niets gezegd over het intensieve, culturele en artistieke leven, en een fantastisch architecturaal erfgoed.