Bed & Breakfast Gerlachus is gevestigd in een voormalig hotel. Vóór de Tweede Wereldoorlog is Elisa Sleijpen-Somers in dit huis een pension begonnen. Het huis bestond daarvoor uit twee huizen die zijn samengevoegd met daarop nog een extra verdieping. Haar dochters Mariëtte, Pauline en Emmie Sleijpen hebben samen met haar het pension gerund. Het heette “Pension Buitenrust” maar stond meer bekend als “Hotel Gezusters Sleijpen”.
Na de oorlog is het gebouw aan de achterkant uitgebreid en had daarmee 20 kamers.

Het toerisme vierde hoogtij in de periode 1960 – 1975. In Houthem waren heel veel hotels waarvan er nog maar enkele over zijn. Einde Jaren ’70 liep het toerisme sterk terug en is uiteindelijk ook ons pand omgetoverd tot gewoon woonhuis. In 2015 is met het openen van Bed & Breakfast Gerlachus de oude situatie weer een beetje hersteld.

Klik hier voor een prachtige sfeertekening, geschreven door een neef van de gezusters, Ger Sleijpen, verschenen in Zo veranderde Houthem. Herinneringen aan voorbije tijden, Heemkundevereniging Houthem Sint Gerlach, 2018. Een exemplaar van dit boekje is te vinden in onze kamers.