Houthem-Sint Gerlach ligt in het prachtige Geuldal in Zuid-Limburg. Deze omgeving biedt veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Houthem herbergt enkele fraaie monumenten als het Chateau Sint Gerlach, de Gerlachuskerk en de Ronald McDonald Kindervallei van de artiest/architect Hundertwasser. Naast vele mooie gebouwen kun je hier ook de overblijfselen bezoeken van de oude mergelwinning, en genieten van natuurgebieden.

Valkenburg is een ritje van 5 minuten met de trein (of auto, 10 minuten met de fiets). Valkenburg is een prachtig toeristisch stadje en herbergt het oudste VVV-kantoor van Nederland, opgericht in 1885. Het treinstation is het oudste stationsgebouw in Nederland en dateert van 1853. Valkenburg biedt vele attracties en activiteiten (zie “Links”).

Maastricht, 10 minuten met de trein of de auto, is een absolute aanrader. Niet alleen een van de oudste steden, het is ook de tweede monumentale binnenstad van Nederland. In de straten vind je nog overblijfselen van de tijd dat het een Romeinse legerplaats was, religieus centrum, garnizoenstad en vroege industriële stad. Aanraders zijn de Sint Servaasbasiliek, de Onze Lieve Vrouwekerk, het Vrijthof. Maastricht organiseert vele jaarlijkse evenementen zoals The European Fine Art Fair (TEFAF), het Preuvenemint (culinair evenement) en uiteraard carnaval ( zie de “Links”).

Aken is dicht bij het drielandenpunt van Duitsland, Nederland en België. Deze keizerlijke stad heeft een rijke geschiedenis helemaal vanaf de tijd van Karel de Grote. In de smalle middeleeuwse straatjes rondom de Domkerk en het mooie stadhuis lijkt het of de tijd stil heeft gestaan. Aken is nauw verbonden met de bron die hier ontspringt, getuige de vele fonteinen en monumenten in de stad. Ontdek de eeuwenoude traditie van het baden in de Carolus Thermen, kleine gespecialiseerde winkeltjes in de oude binnenstad en verwonder je over de boeiende geschiedenis in een van de musea.

Luik is de grootste toeristenstad van Wallonië waar veel te ontdekken is. De Maas doorkruist de stad van Noord naar Zuid. De steile, beboste heuvels die de stad omringen en het typische silhouette van de stad. De typische wijken bepalen in hoge mate de charme van de stad. De folklore is altijd aanwezig en de inwoners zijn gastvrij, joviaal en houden van een feestje. De vele restaurants maken van de stad een verplichte stop tijdens een bezoek aan België. En dan hebben we nog niets gezegd over het culturele en artistieke leven, de musea en het cultureel erfgoed.